Być prababcią. O znaczeniu pełnionej roli w życiu osoby starszej – studium przypadku - Litawa, Aleksandra (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2020)
O doświadczeniach seniorów związanych z pełnieniem przez nich ról prababci czy pradziadka wiadomo wciąż stosunkowo niewiele. W prezentowanym artykule autorka, w oparciu o badanie indywidualnych przeżyć osoby starszej, podjęła próbę przynajmniej częściowego uzupełnienia tej luki. Celem badań było rozpoznanie oraz zrozumienie doświadczeń i przemyśleń towarzyszących pełnieniu przez jednostkę roli prababci.