„Dziadkowie – rodzice” widziani oczami dorosłych wnuków - Borowik, Joanna (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2020)
Zmiany zachodzące w ostatnich latach w rodzinie coraz częściej przyczyniają się do przejmowania przez dziadków ról związanych z opieką nad wnukami. Dlatego też ważne staje się poszukiwanie odpowiedzi na pytanie dotyczące czynników warunkujących charakter relacji pomiędzy wnukami a „dziadkami-rodzicami”. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wyników badań ukazujących relacje pomiędzy wnukami a „dziadkami-rodzicami” oraz rolę, jaką najstarsi członkowie rodziny odegrali, zdaniem wnuków, w ich życiu.