Kompetencje planowania procesu edukacyjnego w kształceniu przyszłych nauczycieli - Gadušová, Zdenka; Predanocyová, L’ubica (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2018)
Słowacki system edukacji wymaga troski o wysoką jakość, która zależna jest od poziomu kształcenia nauczycieli. Przygotowanie zawodowe nauczycieli musi odpowiadać bieżącym oczekiwaniom w zakresie ich kompetencji zawodowych. Zarządzanie i planowanie procesu kształcenia jest jedną z podstawowych umiejętności planowania pracy nauczyciela w szkole. Kwestia ta jest częścią projektu badawczego „Ocena kompetencji nauczyciela” (APVV-14-0446). Planowanie jest początkową czynnością i elementem zarządzania edukacją. Jest to skomplikowany proces, który jest wdrażany przez nauczycieli na kilku poziomach. Artykuł koncentruje się na analizie istoty i składników kompetencji niezbędnych do planowania procesu dydaktycznego. Przedstawiono w nim wyniki badań empirycznych przeprowadzonych ze studentami na poziomie studiów magisterskich na Wydziale Sztuki na Uniwersytecie Konstantego Filozofa w Nitrze. Potrzeba wysokiej jakości kształcenia nauczycieli zanim podejmą pracę zawodową wymaga przygotowania merytorycznego. Aspekt teoretyczny oraz znajomość charakteru i znaczenia związanej z tym kompetencji poznawczej (kognitywnej) wymaga bezpośredniego powiązania jej z praktycznym kształceniem studentów. Formacja i rozwój profesjonalizmu przyszłego nauczyciela zakłada rozwój jego/jej umiejętności nauczania, które są wspierane przez różne moduły doświadczenia pedagogicznego podczas studiów uniwersyteckich. W kontekście rozwijania kompetencji planowania procesu nauczania, umiejętność tworzenia modelowej lekcji jest uważana za podstawową umiejętność w kształceniu innych, która bazuje na odpowiednim wyborze tematu. Zadania dydaktyczne i edukacyjne powinny zapewniać osiągnięcie wyznaczonych celów przez uczniów.