Strukturalna, procesowa i programowa jakość w holenderskich ośrodkach opieki dziennej i przedszkolnej - van de Riet, Elyse; Slot, Pauline (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2017)
W przedstawionym projekcie naukowym zbadano jakość strukturalną, procesową i programową holenderskiego systemu Wczesnej Edukacji i Opieki nad Dzieckiem (ECEC). Nauczyciele (N = 46) wypełnili ustrukturyzowany kwestionariusz dotyczący cech nauczyciela, klasy i ośrodka. Następnie wykorzystano system Classroom Assessment Scoring System (CLASS) Toddler do zmierzenia jakości procesowej w 28 holenderskich ośrodkach świadczących usługi w ramach opieki dziennej i przedszkolnej uznawanych za przykład „dobrej praktyki”. Wyniki dotyczące jakości strukturalnej ujawniły niewielkie znaczące różnice między ośrodkami zajmującymi się opieką dzienną a placówkami przedszkolnymi w kwestii poziomu wykształcenia nauczyciela, liczby dzieci przypadającej na każdego nauczyciela i rodzaju dzieci w klasie. Jeśli chodzi o jakość procesową, wyniki badania wykazały wsparcie emocjonalne na poziomie od umiarkowanego do wysokiego i umiarkowane poziomy wsparcia uczenia się w obu typach placówek. Nie stwierdzono znaczących różnic w jakości procesowej pomiędzy ośrodkami zapewniającymi opiekę dzienną a placówkami przedszkolnymi. Nauczyciele zgłaszali, że kładą największy nacisk na zabawę w odgrywanie ról, samokontrolę i umiejętności językowe oraz mniejsze możliwości w zakresie ćwiczenia umiejętności czytania i pisania, matematyki i nauk ścisłych. Nie stwierdzono jednak znaczących różnic w tym zakresie między badanymi rodzajami placówek.