System edukacji i opieki wczesnodziecięcej w Finlandii - Salminen, Jenni (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2017)
W Finlandii system edukacji i opieki wczesnodziecięcej (ECEC) obejmuje opiekę dzienną oferowaną rodzinom (opiekę) oraz ukierunkowaną na cel edukację wczesnodziecięcą (wczesna edukacja i nauczanie) zapewnianą dzieciom na etapie przed przejściem do szkoły podstawowej. W związku z tym, ECEC buduje spójną fazę początkową w ramach uczenia się przez całe życie. ECEC kieruje się zasadą „educare” kładącą nacisk na równoczesne uwzględnianie edukacji, nauczania i opieki nad dziećmi jako podstawy działalności pedagogicznej, która jest jednocześnie silnie zakorzeniona w idei uczenia się i rozwoju, jako doświadczenia holistycznego. Celem tego artykułu jest przedstawienie fińskiego systemu edukacji i opieki wczesnodziecięcej, zaprezentowanie jego warunków społecznych, organizacyjnych i programowych oraz omówienie napięć i wyzwań, jakie w nim obecnie występują.