Cele rozwojowe i wychowawcze w edukacji i opiece wczesnodziecięcej – perspektywa warszawskich opiekunów - Wysłowska, Olga (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2017)
Celem badania jest eksploracja poglądów wychowawców z Zespołu Żłobków m.st. Warszawy, największej tego typu sieci w Polsce, na temat ważności wspierania różnych celów rozwojowych i edukacyjnych w pracy z najmłodszymi dziećmi. Wychowawcy (n = 449) wypełnili internetowy, ustrukturyzowany kwestionariusz ankiety na temat wspierania rozwoju społecznych, poznawczych, fizycznych, emocjonalnych i osobistych umiejętności dzieci do 3 lat, podczas ich pobytu w żłobku. Ponadto w badaniu uwzględnione zostały informacje dotyczące wykształcenia praktyków i stażu ich pracy. Wyniki sugerują, że nie ma związku między poglądami wychowawców i ich formalnym przygotowaniem do wykonywania zawodu opiekuna dziecięcego (dyplom uczelni wyższej vs brak wykształcenia lub wykształcenie zawodowe w obszarze wczesnej opieki, wychowania i edukacji) oraz długości stażu pracy (5 lub mniej lat pracy w sektorze vs więcej niż 5 lat pracy w sektorze). Rezultaty badania omówione są w odniesieniu do regulacji prawnych sektora wczesnej opieki, wychowania i edukacji dzieci w Polsce oraz potencjalnych implikacji praktycznych.