Dyskursywnie o dziecku i dzieciństwie – wprowadzenie w problematykę - Wiśniewska-Kin, Monika; Bonar, Jolanta (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2023)
We wprowadzeniu omawiamy kluczowe kategorie profilujące problematykę numeru tematycznego poświęconego refleksji nad zagadnieniem dzieciństwa jako obszaru inspirujących i opresywnych dyskursów kulturowych. Inicjujemy pytania o źródła stagnacji i środki zaradcze niezbędne do uruchomienia namysłu nad dyskursywnie pojmowanymi wypowiedziami dzieci.