Angielski: Klucz do studiów międzynarodowych i bariera na drodze do pogłębionego zrozumienia - Hartmann, Wilfried (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2016)
W artykule przedstawiono pozytywne i negatywne aspekty posługiwania się językiem angielskim w programach wymiany międzynarodowej. Postawiono siedem hipotez dotyczących wykorzystywania języka angielskiego jako narzędzia w środowisku akademickim i przeanalizowano skutki jego stosowania. Na tej podstawie postawiono tezę, że stosowanie języka angielskiego jest jednym ze sposobów umożliwiających porozumiewanie się w międzynarodowym środowisku naukowym.