Przekroje profesjonalności: reprezentacje versus transformacje - Witkowski, Lech (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2021)
Tekst omawia zawartość tomu: Représenter/transformer. Débats en analyse des activités, koord. Jean-Marie Barbier, Marc Durand, Paris 2018. Wątki rozważań: antropologiczne; teatralizacja, metaforyzacja, cielesność, niewidzialność, milczenie, gesty i przedmioty techniczne; poziomy i style, analogie i regularności w służbie transformacji, uwikłania w wiedzę i instalacje. Warianty upodmiotowienia.