Edukacja uduchawiająca a uduchawianie edukacji - Budajczak, Marek (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2021)
Artykuł, na bazie autorskiej definicji edukacji, traktuje generalnie o różnych okolicznościach, z jednej strony edukacji uduchawiającej, jako wprowadzającej do funkcjonowania w obrębie pewnej religii, z drugiej zaś o edukacji, do której wprowadza się tzw. kulturę wysoką, by zakończyć uwagami o bliskości kultury wysokiej i ducha religijnego.