Wsparcie społeczne a preferowane wartości i poczucie koherencji osób bezrobotnych - Kirenko, Janusz; Duda, Marlena (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2020)
Doświadczenie sytuacji utraty pracy stanowi zawsze sytuację kryzysową. Warunkiem skutecznego radzenia sobie w sytuacji bezrobocia jest mobilizacja wszystkich dostępnych zasobów, wśród których na szczególną uwagę zasługują podmiotowe potencjały radzenia sobie, a rolę szczególną przypisuje się poczuciu koherencji, wartościom i wsparciu społecznemu. Celem podjętych badań była zatem ocena zależności między wsparciem społecznym osób bezrobotnych a wybranymi zasobami, co pozwoliło na stworzenie obrazu bezrobotnego i jego wsparcia ze szczególnym uwzględnieniem poczucia koherencji oraz preferowanych przez niego wartości.