Badania nad kuratelą sądową w Polsce po wprowadzeniu ustawy o kuratorach sądowych - Okólska, Katarzyna (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2020)
Celem tego artykułu jest próba ukazania dominujących tendencji w problematyce, metodach oraz organizacji badań naukowych nad kuratelą sądową w Polsce po wejściu w życie ustawy z dnia 27 lipca 2001 o kuratorach sądowych. Analizie została poddana zawartość rodzimych opracowań naukowych o charakterze empirycznym z udziałem kuratorów sądowych oraz ich podopiecznych. Pozwoliła ona ustalić, że problematyka omawianych badań empirycznych dotyczy głównie trudności i ograniczeń w pracy kuratora sądowego, a także efektywności jego oddziaływań resocjalizacyjnych. Natomiast dominującymi metodami w badaniach nad kuratelą sądową w Polsce są metody zorientowane ilościowo.