Kreatywność antropologiczna - Kopciuch, Leszek (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2019)
Przedmiotem artykułu jest ogólna relacja między różnymi modelami ludzkiej natury a możliwymi różnymi sensami kreatywności. Gówna teza stwierdza, że ze względu na różne możliwe znaczenia nowości oraz związanej z nią kreatywności nie istnieje taki model, który by wykluczał możliwość zachowań kreatywnych. Jednakże najbardziej skrajny sens kreatywności zawierają tylko te modele, które negują materialną naturę człowieka określonej materialnie. W celu uzasadnienia takiego ujęcia odwołuję się szczególnie do koncepcji J. Ortegi oraz J.-P. Sartre’a.