Edukacja dla rozwoju w świetle różnych podejść teoretycznych w naukach o wychowaniu - Tufekčić, Adnan (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2018)
Koncepcja edukacji dla rozwoju, obok innych podejść do wychowania, podlega wielu próbom redefinicji. Wynika to z przesłanek odmiennych pragmatycznie i ideologicznie. Jest zatem możliwe, że ta niezwykle ważna koncepcja stanie się częściowo swoją antytezą. W związku z powyższym analizuję w tym artykule modele edukacji dla rozwoju zgodnie z wyłanianiem się w pedagogice różnych teorii. Możemy je postrzegać jako teorie normatywne w naukach pedagogicznych jako lokujące się w pedagogice duchowej (pedagogice kultury), osadzone w pedagogice krytycznej czy teorii systemowej. Ukazuję także w swojej analizie edukację dla rozwoju jako teorię kształcenia holistycznego. W jej ramach pojęcie edukacji dla rozwoju łączy w sobie kształcenie indywidualności z uspołecznieniem jednostki.