QualityMatters: W jaki sposób i w jakich warunkach istotna jest jakość we wczesnej edukacji i opiece? Badanie w czterech krajach europejskich - Cadima, Joana (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2017)
QualityMatters to kontynuacja projektu CARE finansowanego przez Komisję Europejską. Celem projektu jest zbadanie, czy jakość interakcji między nauczycielem i dzieckiem jest różna w zależności od poszczególnych cech charakteryzujących klasę (np. rodzaje aktywności, treści i grup), aby znaleźć odpowiedź na nadrzędne pytanie: w jaki sposób i w jakich warunkach jakość w zakresie wczesnej edukacji i opieki ma znaczenie? Dzięki międzykulturowemu podejściu zorientowanemu na proces naukowcy zaangażowani w QualityMatters wykorzystają różnorodność systemów ECEC obecnych w 4 krajach europejskich (Finlandia, Holandia, Polska, Portugalia) w celu zbadania złożonych relacji, związanych z wyborami dokonywanymi przez nauczycieli w zakresie działalności i interakcji między nauczycielem a dzieckiem. W naszym projekcie przeanalizujemy zakres, w jakim interakcje dzieci w klasie z nauczycielami różnią się w zależności od warunków aktywności, biorąc pod uwagę specyfikacje krajowe dotyczące przepisów strukturalnych. Podczas gdy znaczna część badań dotyczących ECEC traktowała jakość strukturalną i procesową jako oddzielne konstrukty, QualityMatters przeanalizuje aspekty w miejscu krzyżowania się procesów i struktur, które prawdopodobnie okażą się istotne dla rozwoju dziecka i uczenia się.