Praca socjalna i terapia rodziny: interdyscyplinarne korzenie interwencji w rodzinie - Constable, Robert (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2016)
Praktyka pracy socjalnej odbywa się pomiędzy członkami rodzin a innymi instytucjami społecznymi, takimi jak: szkoły, systemy opieki zdrowotnej, systemy opieki społecznej i sądy. Czerpiąc z multidyscyplinarnych źródeł teoretycznych, artykuł łączy pracę socjalną i terapię rodzinną w celu opracowania współczesnego modelu praktyki pracy socjalnej z rodzinami. Istnieje pięć ogólnych zasad systemowej praktyki rodzinnej: 1) osoby są z natury relacyjne; 2) rodziny mają siły rodzące sprężystość psychiczną; 3) cykle życia rodzinnego postępują systemowo, generując relacyjne zadania dla członków rodziny; 4) powtarzające się interakcje rodzinne generują struktury relacyjne; 5) kultury, postrzegane przez członków rodziny, znajdują się w stanie dynamicznego ruchu, co wymaga transkulturowego zrozumienia interakcji rodziny.