Helena Radlińska (1879–1954) i jej pokolenie historyczne – wprowadzenie w problematykę - Kamińska-Jatczak, Izabela; Sosnowska, Joanna (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2022)
Tekst prezentuje tematykę artykułów składających się na piętnasty numer czasopisma „Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne”, który został poświęcony namysłowi nad twórczością Heleny Radlińskiej i jej licznymi polami działania. Konceptem spajającym całość rozważań jest kategoria „pokolenia historycznego”. Autorzy zainspirowani dorobkiem twórczyni pedagogiki społecznej sięgają do tekstów źródłowych, a także wprowadzają nowe odczytania jej dokonań, posiłkując się dorobkiem humanistyki światowej.