Horyzonty odczarowania i czynniki rozczarowania współczesną medycyną - Mielczarek, Rafał (Władza Sądzenia, 2019)
Nowoczesny świat stał się domeną procesu racjonalizacji życia. Medycynie przypadła w nim rola instrumentu racjonalizacji ochrony zdrowia. Proces ten stymulował postęp cywilizacyjny. Jednocześnie cechowała go ambiwalencja w sferze kultury. Podnoszeniu poziomu dobrostanu i zdrowia towarzyszył proces medykalizacji życia. Medycyna weszła na drogę odczarowania i stała się przedmiotem społecznej krytyki. Jednak źródła krytyki wykraczają poza ambiwalencję ubocznych skutków postępu w postaci medykalizacji. Co znamienne, krytyka naświetla społeczną i kulturową istotę problemów, które dotykają współczesną praktykę medyczną. Medycyna może być ujmowana jako przedmiot odczarowania, o ileprezentuje funkcjonalne podobieństwa do sfery kultury, np. takiej jak religia. Artykuł stanowiprzyczynek do opisu problemu upowszechniającej się krytyki współczesnej medycyny w jejnowoczesnym, naukowym formacie.