O publicznych funkcjach miejskich ruchów społecznych. Perspektywa akademicko-aktywistyczna - Mergler, Lech; Pluciński, Przemysław (Władza Sądzenia, 2020)
W artykule podjęto dwa problemy. Po pierwsze, dyskutowane jest zagadnienie wzajemnych relacji między akademią i aktywizmem oraz ruchami społecznymi, przede wszystkim w ujęciu kognitywnym, skupiającym się na problemach produkcji i wymiany wiedzy. W konsekwencji zasygnalizowana została potrzeba platform, umożliwiających produkcję i wymianę wiedzy między akademią a aktywizmem. Po drugie, perspektywę tę zastosowano do identyfikacji publicznych funkcji miejskich ruchów społecznych, realizowanych przez nie w ciągu minionej dekady.