Bank Gospodarstwa Krajowego a kwestia wybranych aspektów zrównoważonego rozwoju - Borowski, Kamil (Władza Sądzenia, 2023)
Agenda 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju (Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development) przyjęta przez Organizację Narodów Zjednoczonych (United Nations, 2015) to program działań o bezprecedensowym zakresie i znaczeniu, definiujący model zrównoważonego rozwoju na poziomie globalnym. Model ten zakłada uwzględnianie wielu aspektów życia. Zwraca uwagę na wielkość produkcji i konsumpcji, kwestie środowiskowe i społeczne. W artykule podjęta została problematyka wpływu Banku Gospodarstwa Krajowego (BGK) na wybrane aspekty zrównoważonego rozwoju. Głównym celem była identyfikacja i zestawienie najważniejszych mechanizmów finansowych i działań podejmowanych przez Bank Gospodarstwa Krajowego w zakresie udzielania wsparcia finansowego dotyczącego zrównoważonego rozwoju. Rozważania koncentrują się na instrumentach oferowanych przez BGK, zapewniających odpowiednie finansowanie określonych projektów. Ponadto w artykule omówiono m.in. aktualne dane, a także instrumenty, które obsługiwał BGK w latach 2021–2023. Zwrócono też uwagę na przyszłe działania wynikające ze strategii Banku Gospodarstwa Krajowego do roku 2025. Metodą badawczą są studia literaturowe oraz analiza dokumentów z zakresu zrównoważonego rozwoju oraz sposobów jego finansowania.