Równowaga między życiem zawodowym a prywatnym w czasie pandemii Covid-19 – analiza sytuacji rodzinnej i zawodowej polskich rodziców - Żak, Monika (Władza Sądzenia, 2022)
Trudność godzenia ról zawodowych i osobistych jest wyzwaniem codzienności. Pandemia Covid-19 pokazała, że może być ono jeszcze trudniejsze. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie wyników badań nt. próby utrzymania równowagi między pracą a życiem pozazawodowym w trakcie pandemii Covid-19. Zaprezentowane zostaną problemy, z jakimi zetknęli się rodzice dzieci, które uczyły się zdalnie w domu. Analiza została oparta o kilka głównych problemów, z jakimi mierzyli się respondenci: konfliktu czasu, konfliktu miejsca oraz konfliktu roli. Efektem podjętych badań jest typologia strategii codziennego funkcjonowania, jakie wypracowali rodzice w trakcie pandemii Covid-19.