Katolicki tygodnik „Idziemy” wobec pełnoskalowej inwazji Rosji na Ukrainę - Leśniczak, Rafał (Władza Sądzenia, 2023)
Celem podjętej analizy jest próba określenia stanowiska redakcji ogólnopolskiego tygodnika katolickiego „Idziemy” dotyczącego działań politycznych rządu Mateusza Morawieckiego, jak również polskich biskupów i papieża Franciszka w kontekście pełnoskalowej inwazji Rosji na Ukrainę. Materiał badawczy stanowiły drukowane wersje periodyku od 20.02.2022 do 24.04.2022. Wykorzystano metodę analizy zawartości, uzupełnioną o element hermeneutyczny. Tygodnik wyrażał poparcie dla działań politycznych rządu premiera Morawieckiego w obszarze bezpieczeństwa militarnego i bezpieczeństwa energetycznego. Ponadto aprobatywnie zaprezentowano działania podjęte przez polityków Zjednoczonej Prawicy w kontekście kryzysu uchodźczego. Periodyk poparł stanowisko polskich biskupów i papieża Franciszka dotyczące wojny rosyjsko-ukraińskiej.