Mobilizacja polityczna Kościołów afroamerykańskich: formy, modele, mechanizmy - Napierała, Paulina (Władza Sądzenia, 2023)
Kościoły afroamerykańskie słyną ze swego zaangażowania politycznego i działań na rzecz własnej grupy etnicznej w warunkach amerykańskiej demokracji. Jednak choć część z nich mocno angażowała się w różne formy działalności politycznej, inne od polityki stroniły, koncentrując się głównie na sprawach ducha. W niniejszym artykule przedstawię genezę i różne formy zaangażowania czarnych Kościołów, ale przede wszystkim zanalizuję debatę dotyczą mechanizmów ich mobilizacji politycznej, starając się odpowiedzieć na pytanie o kluczowe czynniki, wpływające, zdaniem badaczy, na ich aktywizację. Uwzględnione zostaną odmienne perspektywy badawcze, a szczególna uwaga poświęcona zostanie kompleksowemu modelowi autorstwa Erica L. McDaniela.