Nadmorska kolej wąskotorowa jako atrakcja turystyczna gminy Rewal (Warsztaty z Geografii Turyzmu, 2017)
W artykule zaprezentowano Nadmorską Kolej Wąskotorową jako atrakcję turystyczną gminy Rewal oraz wskazano na jej możliwy wpływ na rozwój turystyki poprzez kreowanie współpracy. Dokonano konceptualizacji pojęcia „atrakcja turystyczna”, nawiązując bezpośrednio do specyfiki atrakcji kolejowych. Ponadto autorka artykułu na podstawie przeglądu literatury zaproponowała własną definicję kolejowej atrakcji turystycznej. Opisano funkcjonowanie Nadmorskiej Kolei Wąskotorowej odnosząc się do jej historii oraz współczesnego, atrakcyjnego turystycznie wizerunku.