Rozmieszczenie walorów turystycznych a lokalizacja noclegowej bazy turystycznej w województwie łódzkim - Żakowska, Sylwia; Podhorodecka, Katarzyna (Turyzm/Tourism, 2018)
W artykule przedstawiono zależność pomiędzy walorami przyrodniczymi i pozaprzyrodniczymi a rozmieszczeniem turystycznej bazy noclegowej w 24 powiatach województwa łódzkiego. Ukazano podział na walory przyrodnicze i pozaprzyrodnicze oraz omówiono ich występowanie w poszczególnych powiatach. Następnie scharakteryzowano turystyczną bazę noclegową województwa łódzkiego. Przedstawiono również dane statystyczne dotyczące tworzących ją obiektów. Istotnym elementem opracowania było zaprezentowanie wyników badania, przeprowadzonego z wykorzystaniem metody bonitacji punktowej. Na etapie końcowym obliczono wskaźnik korelacji rang Spearmana, dzięki czemu ukazano stopień zależności pomiędzy wybranymi walorami turystycznymi a rozmieszczeniem turystycznej bazy noclegowej.