Miejska przestrzeń turystyczna. Metody badań. Ewolucja i jej prawidłowości - Liszewski, Stanisław (Turyzm/Tourism, 2014)
W prezentowanej pracy, która jest próbą podsumowania cyklu badań prowadzonych nad miejską przestrzenią turystyczną w ramach seminarium magisterskiego z geografii turyzmu w UŁ, autor zweryfikował i uzupełnił dotychczasową definicję tej przestrzeni oraz przetestował metodę analizy treści przewodników w ujęciu dynamicznym. Określił również związki i zależności między strukturą i wielkością form miejskiej przestrzeni turystycznej i zachodzącymi w niej zmianami a liczbą mieszkańców, przeszłością i funkcją miasta.