Fenomenologia przestrzeni turystycznej - Kowalczyk, Andrzej (Turyzm/Tourism, 2014)
Pojęcie przestrzeni turystycznej, chociaż jest jednym z częściej używanych określeń w badaniach nad turystyką, jest różnie pojmowane. Podobnie, jak termin „przestrzeń geograficzna” jest ono często stosowane intuicyjnie, w bardzo różnych kontekstach. W prezentowanym artykule podjęto próbę poddania analizie określenia „przestrzeń turystyczna” z punktu widzenia geografii, ale z wykorzystaniem ujęcia fenomenologicznego.