Udział łodzian w procesie urbanizacji turystycznej w strefie podmiejskiej Łodzi - Makowska-Iskierka, Marzena (Turyzm/Tourism, 2015)
W artykule opisano proces urbanizacji turystycznej zaobserwowany na terenach wypoczynkowych położonych w strefie podmiejskiej Łodzi. Po przedstawieniu zagadnień teoretycznych, przedmiotem rozważań uczyniono zachodzące przemiany, ich etapy oraz skutki, jakie dokonały się na różnych płaszczyznach. W największym stopniu skoncentrowano się na ukazaniu specyfiki i wielkości napływu migracyjnego, motywów migracji i cech społecznych mieszkańców oraz działkowców. Udowodniono dominujący wpływ łodzian na procesy urbanizacyjne będące następstwem ich aktywności turystycznej i rekreacyjnej na obszarze podmiejskim.