Muzea w Łodzi jako element przestrzeni i walor turystyczny miasta: związek muzeów z kreowanym wizerunkiem miasta - Krakowiak, Agata (Turyzm/Tourism, 2015)
Artykuł dotyczy potencjału muzealnego Łodzi. W kolejnych częściach pracy umówiono rodzaj i rangę łódzkich muzeów, rozmieszczenie placówek w mieście oraz ich walory wynikające ze zbiorów, zajmowanych siedzib oraz organizowanych wydarzeń. Następnie opisano znaczenie muzeów dla miasta ze względu na frekwencję oraz w kontekście kreowania jego wizerunku.