Fontanny Łodzi – znaczenie w życiu mieszkańców - Bartnik, Adam; Suwart, Aleksandra (Turyzm/Tourism, 2015)
Artykuł jest krótką charakterystyką łódzkich fontann. Zaprezentowano lokalizację tych obiektów w przestrzeni publicznej miasta oraz zmianę ich liczby w różnych okresach. Szczególną uwagę zwrócono na funkcję fontann we współczesnych miastach i ich odbiór społeczny. W ostatniej części podano prawdopodobne przyczyny obecnego rozmieszczenia i zróżnicowania typologicznego wodotrysków w Łodzi.