Ślady industrialnej przeszłości Jasienia w przestrzeni turystycznej Łodzi - Jędruszkiewicz, Joanna; Moniewski, Piotr (Turyzm/Tourism, 2015)
W artykule przedstawiono charakterystykę jednego z najważniejszych łódzkich cieków – Jasienia. Przede wszystkim zwrócono uwagę na unikatowy przykład rzeki pracującej niegdyś dla przemysłu oraz na niewykorzystany potencjał turystyczny, istniejący mimo negatywnego jej wizerunku, a nawet częściowego zapomnienia. Opis najważniejszych zabytków hydrotechnicznych poprowadzono zgodnie z biegiem rzeki, przytaczając garść historycznych faktów. W podsumowaniu wskazano, że koryto cieku może stać się interesującą kanwą do poznawania historii Łodzi, której przemysłowy rozwój był tak silnie związany swymi korzeniami z siecią hydrograficzną.