Funkcja turystyczna zamków państwa zakonu krzyżackiego w granicach Polski - Musiaka, Łukasz (Turyzm/Tourism, 2013)
Głównym celem autora artykułu jest określenie stopnia rozwoju funkcji turystycznej zamków powstałych na terenie dawnego państwa krzyżackiego w granicach współczesnej Polski. Pod uwagę wzięto zarówno obiekty dobrze zachowane lub odbudowane, jak i znajdujące się w stanie ruiny. Aby zrealizować założony cel, autor dokonał analizy form zagospodarowania zamków i głównego miernika funkcji turystycznej, jakim jest ruch turystyczny. Ostatnim etapem procesu badawczego było określenie rangi turystycznej badanych zamków.