Miejsce muzeów w turystyce kulturowej w Polsce - Krakowiak, Beata (Turyzm/Tourism, 2013)
Artykuł dotyczy potencjału muzealnego oraz jego znaczenia dla turystyki kulturowej w Polsce. Zamierzone cele pracy realizowane są poprzez prezentację muzeów rejestrowanych, narodowych, muzeów-pomników historii, siedzib muzealnych i działalności kulturalnej prowadzonej przez te instytucje.