Wkład nauk geograficznych w rozwój wiedzy o turystyce w Polsce - Jackowski, Antoni (Turyzm/Tourism, 2011)
W artykule zaprezentowano – w układzie historycznym i problemowym – wkład nauk geograficznych w rozwój wiedzy o turystyce. Rozważania dotyczą sytuacji w Polsce, ale przeprowadzono je na tle rozwoju geografii turyzmu w Europie i na świecie. W analizie uwzględniono jedynie studia o charakterze teoretyczno-metodycznym. Dorobek polskiej geografii turyzmu po II wojnie światowej jest w tej dziedzinie znaczący i liczy łącznie około 800 tego typu prac.