Początki piśmiennictwa krajoznawczo-turystycznego w Uniwersytecie Jagiellońskim (XV wiek – połowa XVII wieku) - Jackowski, Antoni (Turyzm/Tourism, 2009)
W artykule podjęto próbę nakreślenia początków piśmiennictwa turystycznego i krajoznawczego, którego autorami byli profesorowie i wychowankowie Akademii Krakowskiej. Większość stanowią dzieła geograficzne i kartograficzne. Spośród wielu autorów wymienić należy zwłaszcza Jana Długosza, Wawrzyńca Korwina, Jana z Głogowa, Macieja z Miechowa (Miechowity), Bernarda Wapowskiego, Marcina Kromera.