La fonction touristique et celle de repos de Mrągowo - Olszewska, Barbara (Turyzm/Tourism, 1989)
W pracy podjęto próbę kompleksowego określenia funkcji turystyczno-wypoczynkowej Mrągowa. Materiały potrzebne do opracowania tego tematu zdobyto podczas badań terenowych prowadzonych w 1984 r. Celem tych badań było znalezienie odpowiedzi na następujące pytania: 1. Czy Mrągowo pełni funkcję turystyczno-wypoczynkową; jeśli tak, to co zadecydowało o jej rozwoju i jaka jest obecnie rola tej funkcji w przestrzeni i życiu miasta? 2. Jaki zasięg przestrzennego oddziaływania posiada funkcja turystyczno- wypoczynkowa Mrągowa? 3. W jakim stadium rozwoju znajduje się badana funkcja w Mrągowie? W niniejszej pracy funkcję turystyczno-wypoczynkową utożsamia się z działalnością gospodarczą, której istotą jest świadczenie dóbr i usług na rzecz turystów i własnych mieszkańców przy wykorzystaniu atrakcyjności turystycznej danej jednostki przestrzennej.