Les problèmes de l'étu d e de la fonction touristique des villes de la Pologne - Matczak, Andrzej (Turyzm/Tourism, 1989)
Wiele współczesnych miast, w których występuje ruch turystyczny, określa się mianem turystycznych lub pełniących funkcję turystyczną. Używając takich pojęć badacze na ogół nie precyzują ścisłych kryteriów, na podstawie których nadają tym miastom takie miano. W tym przypadku przyjmuje się za rzecz oczywistą to, co w rzeczywistości jest mało poznane. W konsekwencji nasza wiedza o istocie i charakterze funkcji turystycznej oraz jej roli w życiu miast jest dalece niewystarczająca. Celem prezentowanego opracowania jest podjęcie dyskusji nad definicją funkcji turystycznej miasta oraz metodyką jej badania, a także delimitacją miast pełniących tę funkcję. Wynikiem podjętej dyskusji jest przedstawienie propozycji całościowej koncepcji badania funkcji turystycznej miast Polski.