L'évolution des villages Cisna et Wołkowyja sous l'influence de la fonction touristique - Dziegieć, Elżbieta (Turyzm/Tourism, 1990)
W oparciu o szczegółowe badania terenowe w pracy określono zagospodarowanie i ruch turystyczny oraz przemiany w sferze zatrudnienia, struktur społeczno-gospodarczych i morfologicznych, zwłaszcza w zabudowie tych miejscowości. Wsie te, mimo pewnych i różnic w formach i stopniu rozwoju ruchu turystycznego, znajdują się w pierwszej fazie przekształceń.