Lourdes. Urban Space and Touristic Function - Pihet, Christian; Violier, Philippe (Turyzm/Tourism, 1993)
W artykule zaprezentowano wyniki badań terenowych prowadzonych w 1990 r. na obszarze miasta Lourdes, największego sanktuarium maryjnego Francji. Badania te dotyczyły opinii różnych grup pielgrzymów na temat przyjęcia w Lourdes oraz warunków pobytu w tym mieście. W wyniku przeprowadzonych studiów autorzy proponują restrukturyzację przestrzeni miejskiej Lourdes.