The Perception of the Tourist Space of Poland by Geography Students - Podsiedlik, Sławomir (Turyzm/Tourism, 1993)
Artykuł jest próbą określenia turystycznych preferencji przestrzennych studentów 1 i 5 roku geografii z 9 ośrodków akademickich w Polsce. Przedstawiono w nim modele turystycznych preferencji grup studentów zróżnicowanych wiedzą (rokiem studiów) i odległością, aby poznać rolę tych czynników w kształtowaniu wyobrażeń o przestrzeni oraz ukazano „subiektywną”, wyrażoną przez studentów strukturę atrybutów przestrzeni turystycznej (przestrzeni miasta i regionu).