The Tourist and Recreational Function of Mielno - Janczak, Barbara (Turyzm/Tourism, 1994)
W opracowaniu szczegółowej ocenie poddano zagospodarowanie turystyczne, użytkowanie ziemi oraz ruch turystyczny w celu określenia funkcji turystyczno-wypoczynkowej Mielna.