Pilgrimages in Polish Eastern Orthodox Church - Jackowski, Antoni; Sołjan, Izabela (Turyzm/Tourism, 1995)
W artykule przedstawiono główne problemy związane z pielgrzymkami do prawosławnych ośrodków kultu religijnego w Polsce. Po krótkim zarysie historii Kościoła prawosławnego na ziemiach polskich przedstawiono istotę kultu Maryi, kultu świętych oraz specyficzne w prawosławiu znaczenie ikony. One bowiem decydują przede wszystkim o rozwoju pielgrzymek. Następnie, po rysie historycznym prawosławnych pielgrzymek w Polsce, zaprezentowano próbę oceny współczesnego pątnictwa związanego z tym wyznaniem. Główną uwagę poświęcono najważniejszym ośrodkom kultu religijnego wyznawców prawosławia, a więc Grabarce, Jabłecznej, Świętej Górze Jawor oraz ośrodkowi w Supraślu.