Holiday Space as an Area of the Realization of a Big Town Inhabitants’ Leisure Needs - Example of a Group of Lódź Universities Staff - Latosińska, Jolanta (Turyzm/Tourism, 1997)
Artykuł jest próbą zwrócenia uwagi na przestrzeń urlopowo-wakacyjną, którą uznać można za miernik jakości życia mieszkańca dużego miasta. Przedmiotem rozważań pozostaje również interdyscyplinarny charakter badań relacji: człowiek i wybór przestrzeni wypoczynku urlopowego, a czynniki ten wybór determinujące. W pracy zaprezentowano wstępne wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród pracowników wyższych uczelni Łodzi.