The Tourist Space of the Inhabitants of Lodz - Latosińska, Jolanta (Turyzm/Tourism, 1998)
Artykuł jest próbą określenia przestrzeni turystycznej łodzian połowy lat dziewięćdziesiątych. Na potrzeby niniejszych rozważań wykorzystano dorobek Katedry Geografii Miast i Turyzmu UŁ (prace teoretyczne i aplikacyjne) z zakresu badań nad wypoczynkiem mieszkańców Łodzi. Uzyskane wyniki porównano z wynikami z lat osiemdziesiątych. Przestrzeń turystyczna łodzian została zidentyfikowana na podstawie miejscowości i obszarów odwiedzanych podczas wyjazdów urlopowo-wakacyjnych, krajoznawczych oraz specjalistycznych, zaprezentowanych w artykule w podziale na regiony.