English Scientific Literature on Tourism - Baczwarow, Marin; Wiluś, Robert (Turyzm/Tourism, 1999)
W artykule dokonano przeglądu czasopism i innych seryjnych publikacji naukowych wydanych w języku angielskim z dziedziny turystyki. Celem artykułu jest zorientowanie się w ich zakresie, liczbie oraz w zasięgu oddziaływania. Autorzy wyrażają nadzieję, że pomimo trudnego dostępu do wielu z nich, przegląd ten uzmysłowi znaczenie tych wydawnictw nie tylko dla samej nauki czy kształcenia, ale i dla szybko rozwijającego się przemysłu turystycznego.