The Tourist Infrastructure of Roztocze - Garbula, Małgorzata (Turyzm/Tourism, 2000)
Artykuł jest syntezą wyników badań nad zagospodarowaniem Roztocza do celów turystycznych. Autorka dokonuje przeglądu i charakterystyki głównie bazy noclegowej, pozostałe elementy zagospodarowania turystycznego omówione zostały mniej szczegółowo. Przeprowadzona analiza wykazała, że baza materialna turystyki na Roztoczu, pomimo wyraźnego jeszcze deficytu oraz dysproporcji w rozmieszczeniu, cechuje się dużą dynamiką rozwoju.