Perception of the Tourist Space of Poland by University Students from Outside Łódź but Studying in Łódź - Matczak, Andrzej (Turyzm/Tourism, 1994)
W artykule przedstawiono wyniki badań percepcji przestrzeni turystycznej Polski przeprowadzonych wśród zamiejscowej młodzieży akademickiej studiującej i zamieszkującej w okresie nauki w Łodzi w domach studenckich osiedla Uniwersytetu i Politechniki Łódzkiej. Przeprowadzone badania wskazują na dalece zunifikowany obraz przestrzeni turystycznej Polski postrzegany przez badaną młodzież, obejmujący głównie tradycyjne regiony turystyczno-wypoczynkowe kraju; Wybrzeże, Tatry, Mazury, Bieszczady i in. oraz powszechnie znane, miejskie centra ruchu turystycznego: Gdańsk, Kraków, Warszawa, Zakopane i in. Wydaje się, że taki obraz przestrzeni turystycznej Polski młodzież akademicka w dużym stopniu uzyskuje ze środków masowego przekazu.