Udział w międzynarodowych konkursach robotycznych jako nowa forma podróży studenckich - Wieczorek, Luiza; Piech, Wiktor; Cybulski, Bartłomiej; Kujawiński, Mateusz; Węgierska, Agnieszka (Turyzm/Tourism, 2018)
W artykule przedstawiono możliwości odbywania podróży zagranicznych przez studentów uczestniczących w międzynarodowych konkursach, w szczególności w zawodach robotycznych, popularnych między innymi wśród polskich studentów. Jak pokazują zebrane dane zawody te przyciągnęły nawet kilka tysięcy uczestników w ciągu ostatnich lat. Zaprezentowany został dodatkowy efekt ich uczestnictwa w konkursach, jakim jest turystyka uprawiana w trakcie takich wyjazdów i nazwana przez autorów turystyką konkursową.