Walory turystyczne wybranych zjawisk lodowych na przykładzie południowego wybrzeża Bałtyku - Girjatowicz, Józef P. (Turyzm/Tourism, 2015)
Przedmiotem pracy jest prezentacja wybranych zjawisk lodowych na akwenach południowego wybrzeża Bałtyku mogących mieć znaczenie turystyczne. Na podstawie własnych obserwacji i badań w latach 2002–2014 analizowano ciekawe zjawiska lodowe. Do tego celu przydatne były fotografie zjawisk lodowych (20), dotyczące głównie lodu zdeformowanego (wały śryżowe, zwały lodowe, nasunięcia lodu). Fotografie te dotyczyły głównie brzegu morskiego (8) i zalewów (7), a także jezior (5). Przedstawiono krótkie opisy wybranych zjawisk lodowych, zwracając uwagę na ciekawe formy i ich genezę. Przedstawione opisy mogą zainspirować potencjalnych turystów do obserwowania i poznawania akwenów zalodzonych. Taka turystyka lodowa (ice tourism) mieściłaby się w zakresie turystyki poznawczej, przyrodniczej, specjalistycznej, pieszej, zimowej, okresowej, a nawet epizodycznej.