Rozwój turystyki w gminie nadmorskiej w świetle danych obiektywnych i opinii jej mieszkańców. Przykład gminy Krokowa - Sokołowski, Dariusz (Turyzm/Tourism, 2014)
Turystyka często postrzegana jest jako ważny czynnik rozwoju lokalnego. Zwykle podkreśla się dobrą bądź względnie dobrą sytuację finansową gmin turystycznych i ich mieszkańców, pozytywny wpływ turystyki na rozwój infrastruktury i inne efekty oceniane generalnie jako korzystne. Nieco rzadziej akcentuje się związane z rozwojem turystyki problemy. Celem artykułu jest rozpoznanie konsekwencji rozwoju funkcji turystycznej w gminie o dużych walorach turystyczno-wypoczynkowych i skonfrontowanie ich z opiniami jej mieszkańców.